The contents of this page are also available in an other language. Do you want to change the language?

The contents of this page are also available in an other language. Do you want to change the language?

Country selection Country selection

Szabadság-szobor

Az Egyesült Államok jelképévé vált Szabadság-szobrot magas biztonsági szabványok szerint védik. Az oltóvízhálózat vezetékeinél a felújítók választása a Viega Profipress (US szabványnak megfelelő) vörösréz csővezetékrendszerére esett.

Képgaléria

Tények

Objektum Szabadság-szobor
Hely New York, Egyesült Államok
Év 2007
Objektum típusa Felújítás
Alkalmazási terület Középületek

Teljes leírás

Szabadság-szobor – a Profipress által védve

Ez a bájos hölgy világszerte ismert – mint a szabadság és a „boldogságkeresés” szimbóluma. A talapzattal együtt közel 100 méter magas „Lady Liberty”, a Szabadság-szobor igen impozáns építmény, és természetesen New York egyik legkedveltebb látványossága is egyben. Évente több millió „hódoló” látogat el a Jersey City és Manhattan között fekvő Upper Bay kis Szabadság-szigetére. A napi több ezer látogatóból azonban csak 240 „kiválasztott” élvezheti a Szabadság-szobor koronájából nyíló panorámát. Ők azok, akik már hónapokkal előre lefoglalták maguknak a „koronajegyeket”.

Tűzvédelem

A szobor szűk belső terében a látogatók biztonsága természetes módon magas prioritást élvez. Egy átfogó felújítás keretében a felelősök új tűzvédelmi koncepciót alakítottak ki. A koncepció újdonsága a rendkívül érzékeny füstjelző rendszer volt: a komplex szellőzőrendszer a legkisebb füstmennyiségeket is a tűzjelző érzékelőihez vezeti. Ez ennek köszönhetően korábban vált ki tűzriadót – ami tovább fokozza a Szabadság-szobor látogatóinak védelmét.

A Profipress oltalma alatt biztonságban

Az oltóvízhálózat vezetékeinél a felújítók választása a Profipress (US szabványnak megfelelő) hosszú élettartamú és gazdaságos vörösréz csővezetékrendszerére esett. Észak-Amerikában a teljes rendszer UL-minősítésű, ami tulajdonképpen a német VdS-jelölésnek felel meg.