Megapress: vastagfalú acél préselése hidegen, biztonságosan, villámgyorsan

A fekete acélcsövek összekötése mindmáig egyet jelentett a hegesztési munkával. A Viega Megapress rendszer egy teljesen új műszaki megoldás, segítségével az acélcsöves szerelés területére is bevonult a préstechnika, annak számos előnyével: biztonságosabb, könnyebb és gazdaságosabb.

Az acélcsövek hegesztése nem éppen a legrosszabb csőkötési technológia. A szerelés azonban nem mondható kifejezetten egyszerűnek. A magas időbeli ráfordítás, az állandó tűzveszély és a magas fizikai igénybevétel révén a hegesztés gazdasági szempontból egyre kevésbé tűnik vonzó választásnak. A nehéz gázpalacokat és hegesztő berendezéseket folyamatosan mozgatni kell. Mindez főként akkor igazán kimerítő, ha egy adott vezeték hegesztését nem szemmagasságban, hanem több méteres magasságban kell elvégezni. A nehezen hozzáférhető vagy zegzugos helyeken ráadásul csak körülményes tükörhegesztés nyújt segítséget, már ha egyáltalán létre lehet hozni a hegesztési varratot (1 ábra.).

Azonnal teljes mértékben terhelhető, nincs várakozási idő, mint például a lehűlési idő

Az acélcsövek összekötése a Viega Megapress rendszerrel egyszerűbb és kevesebb szerelési lépésben valósítható meg (2-4. ábra). A kivitelezésnél teljesen lényegtelen, hogy milyen falvastagságú acélcsövet használnak, amíg az megfelel a DIN EN 10255, a DIN EN10220/10216-1 vagy a DIN EN10220/10217-1 szabványoknak. Az eredmény pedig egy biztonságos és garantáltan tömör kötés, amely azonnal teljes mértékben terhelhető. A lehűlési idő vagy a hegesztésnél többnyire szükséges tűzőr alkalmazása immáron teljesen a múlté.

Akár 60%-kal gyorsabb munkavégzés

A préstechnika nem csupán biztonságosabb és könnyebb, de lényegesen gazdaságosabb is. A hegesztéssel szemben a Viega Megapress szerelés a kötéstechnikában 60%-kal rövidebb szerelési időt eredményez. Az időmegtakarítás azonban nem csak a hegesztéssel szemben realizálható. A biztonság tekintetében még az olyan módszerek, mint pl. a menetes, a Rollnut vagy a kupplungos csőkötések sem tudnak lépést tartani a hideg préstechnikával és lényegesen időigényesebb műveletnek tekintendők.