The contents of this page are also available in an other language. Do you want to change the language?

The contents of this page are also available in an other language. Do you want to change the language?

Country selection Country selection

Pentagon

45 km hosszú ellátóvezeték a világ legnagyobb irodaépületében, a Pentagonban, a Potomac folyó partján, az Egyesült Államok fővárosában.

Képgaléria

Tények

Objektum Pentagon
Hely Washington, D.C., Egyesült Államok
Év 2011
Objektum típusa Felújítás
Terület 344280 m²
Alkalmazási terület Középületek
Kivitelezés Southland Industries, Garden Grove, Kalifornia

Teljes leírás

„Made in Germany” a Pentagonban

Így stílusos: a világ legerősebb haderejét a világ „leghatalmasabb” irodaépületéből irányítják. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 1943 óta a Pentagonban székel. Az ötszögű épület Washingtonban, a Potomac folyó partján található. Korábban az akkori hadügyminisztérium különböző irodái kevésbé hatékonyan, az egész városban szétszórva helyezkedtek el. A Pentagon (=„ötszög”) öt külső homlokzata egyenként 280 méter hosszú. A 28 km-nyi folyosó számos, összesen több mint 344 000 négyzetméter alapterületű irodát köt össze. Az épület egy pontjáról egy tetszőleges másik pontjára rendkívül hatékonyan, maximum nyolc percen belül el lehet jutni.

A Profipress sikere

Egy ekkora épület generálfelújítása hatalmas időbeli és pénzügyi méreteket ölthet. A Pentagont 1994 és 2011 között 5,3 milliárd dollár költséggel alapjaiban megújították. A presztízsértékű épületkomplexumnál természetesen kiemelt figyelmet kapott a minőség és a gazdaságosság. Alapos vizsgálatok után az ivóvíz- és fűtési rendszerek felelősei a Profipress (US szabványnak megfelelő) hosszú élettartamú és gazdaságos vörösréz csővezetékrendszere mellett tették le a voksukat.

45 kilométer megbízható csővezeték

Marv Wheeler, a Southland Industries kivitelező vállalat munkatársa az amerikaiakra jellemző tömörséggel a hosszú élettartamon kívül még egy érvet hozott fel a Profipress mellett: „A préskötés-technika alkalmazásával a csőkötések a forrasztáshoz képest jelentősen gyorsabban és megbízhatóbban alakíthatók ki. A préselés alkalmazásával így a kivitelezési idő a felére csökkent.” Ez egy 45 km-es csővezetéknél igen jelentős érv. Az USA-ban a vörösréz csöveket hagyományosan forrasztják. A Profipress amerikai piacra való bevezetése óta egyre jobban teret hódít a „Made in Germany” hideg préskötés-technika.