Elbai Filharmónia

A hatalmas épület összetett belső szerkezete különösen nagy kihívást jelentett a csővezeték szerelés terén is. (Fotó: Herzog & de Meuron / bloomimages)

A Viega csővezetékrendszerek a monumentális épületek kihívásaival is megbirkóznak

A távolból csak egy hatalmas, futurisztikus, üvegből készült vitorlákkal rendelkező hightech hajónak tűnik. Hamburg történelmi Speicherstadt városnegyedének nyugati partján egy igazi építészeti remekmű, az Elbai Filharmónia vetett horgonyt. Az égetett téglából készült, kocka alakú régi raktár egy hajó törzsének tűnik, ami üvegpalotából álló vitorlázattal rendelkezik. A HOCHTIEF mint fővállalkozó irányítása alatt kialakított koncertközpont egy kulturális építmény - mind építészetileg, mind a színpadi jelenetek szempontjából.

A különböző funkciójú terek igényeinek megfelelő ellátása

Az Elbai Filharmónia monumentális épülete a nagy koncertterem mellett két kisebb termet, egy közel 250 ágyas szállodát és 45 lakóegységet is tartalmaz. Ehhez csatlakozik még az éttermi terület és a szabadon bejárható pláza is. „Ezeknek a különböző funkciójú tereknek a megfelelő ivóvíz-ellátása és fűtése érdekében csak a főelosztó hálózathoz a Viega 108 mm átmérőjű Profipress vörösréz présrendszeréből jóval több, mint 10 kilométernyit építettünk be” – idézte fel a munkát Jens-Peter Rücker, a felelős fűtési és klímatechnikai vállalat, az A.C. Vorwald & Sohn (Hamburg) üzletvezetője. Ehhez jött még a sómentesítő- és vízlágyító berendezés csatlakoztatása a hűtési rendszer folyadékhűtőihez. Ebben az esetben Rücker a Sanpress Inox nemesacél présrendszert használta.

Az építészet mint a csővezeték szereléssel szembeni kihívás

Az Elbai Filharmónia komplex építészeti megoldásai a csővezetékektől is komplex fektetési módot követeltek meg. Ehhez több ezer idom kellett, minden elképzelhető változatban. Rücker elmondása alapján a minőség, a biztonság és a gyors szereléstechnika voltak a fő szempontok a Profipress és a Sanpress Inox kiválasztása során: „A préskötés-technika a létező legmodernebb műszaki megoldás. Ezáltal még a nagyméretű csatlakozásokat is gyorsan el lehetett készíteni. Az Elbai Filharmónia csővezeték hálózatában a préskötések tömörsége azonban fogós feladatnak bizonyult” – említette a gyakorlott gáz- és vízvezetékszerelő szakember.

Ennek oka: A csőszakaszok különböző geodéziai magasságai révén a központi tömörség-ellenőrzés során szinte minden egyes idomon eltérő ellenőrzőnyomás lép fel. A Viega idomok SC-Contur-jának (biztonsági kontúr) köszönhetően azonban - mely préseletlen állapotban tömörtelenséget idéz elő - a tömörség-ellenőrzés teljes nyomástartományában azonnal észlelhetők voltak a véletlenül össze nem préselt idomok. „Ez egy olyan biztonsági jellemző, amely a piacon elérhető idomok mindegyikéből hiányzik” – emelte ki Rücker.

 

Fotók:

  1. Elbai Filharmónia © Thies Rätzke
  2. Belső építész © Herzog & de Meuron / bloomimages
  3. Chicago Symphony Orchestra / Riccardo Muti © Todd Rosenberg Photography
Épület Elbai Filharmónia
Hely Hamburg, Németország
Év 2016
Épület típusa Új építésű
Terület 125000 m2
Alkalmazási terület Középületek
Építész Herzog & de Meuron, Bázel, Svájc
Tervezés Hochtief AG, Essen, Németország
Kivitelezés A.C. Vorwald & Sohn GmbH, Hamburg, Németország
Vissza