Allianz Arena

A müncheni Allianz Arena megaprojekt Európa eddigi legnagyobb parkolóházával együtt időben elkészült. Az ivóvíz és előfal-szerelési munkákból a Viega rendszerei is kivették a részüket. (Fotó: Allianz Arena München Stadion GmbH)

Exkluzív építészeti megoldások a legapróbb részletekig megtervezett épületgépészettel

Függetlenül attól, hogy valakit érdekel-e a foci vagy sem, vagy, hogy kinek drukkol, azt bárki minden irigység nélkül elismeri, hogy az FC Bayern München nem csupán sikeres, hanem rendszerint lelkesítő játékot mutató csapat is egyben. Az Allianz Arena, mely gyakorlatilag a Bayern nappalijának tekinthető, szintén lelkesedésre ad okot.

Ezt azonban nem kizárólag az ott lejátszott mérkőzések váltják ki. Az exkluzív páholyokból a játékot figyelő vendégeket már a belső tér is elkápráztatja. Nem is csoda, hiszen ennek a 106 „lakosztálynak” az éves bérleti díja 90 és 240 ezer euró között mozog – ami nem kis ár egy hozzávetőlegesen 50 m²-es területért. Ezért cserébe viszont a „bérlő” saját maga határozhatja meg az elrendezést és a felosztást – igény szerint akár zuhanyzóval ellátott fürdőszobával együtt. A stadion építése során ezek az egyedi megoldások a fűtési és klímatechnikai szakterülettől kimagasló teljesítményt igényeltek.

Rugalmasság és időmegtakarítás

Az egyes páholyok alaprajzainak és elrendezési terveinek véglegesítése és a nem módosítható átadási időpont közti idősáv érezhetően szűk volt. Az ügyfelek teljesen egyedi igényeinek kiszolgálására a kivitelező fűtési és klímatechnikai vállalat a Steptec előfalrendszer mellett tette le a voksát. Ez a rendszer egyrészt nagyon gyorsan szerelhető, másrészt rendkívül rugalmasan alakítható. Ennek köszönhetően a fűtési és klímatechnikai szakemberek a vizes berendezési tárgyak elemeit a műhelyben előre fel tudták szerelni. Így a helyszínen már csak néhány kézmozdulatra volt szükség a hajszálpontos beépítésekhez. Ezzel a taktikával még a helyiségekben előforduló legszélsőségesebb megoldások is problémamentesen kezelhetők voltak. Az eredmény: Minden páholy és minden vizes helyiség az ügyfél speciális igényei szerint lett kialakítva.

Az ivóvízszerelés során további időmegtakarítást jelentett a Viega préskötés-technika alkalmazása – különösen az Allianz Arena fő elosztórendszerét képező nyolc kilométernyi Sanpress nemesacél csővezetékrendszer fektetése során. A 76,1 és 108,0 mm közötti, „XL-es” méretek összepréselése néhány másodperc alatt megbízhatóan elvégezhető volt, és az ilyen módon megnyert percek a nyitó mérkőzés kezdő sípszavát is megmentették.

Épület Allianz Arena
Hely München, Németország
Év 2005
Épület típusa Új építésű
Terület 171000 m2
Alkalmazási terület Sport és szabadidő
Építész Herzog & de Meuron, Bázel
Tervezés Elin GmbH & Co KG, Linz
Kivitelezés Stürzer, Aindorf
Vissza