Visszafordítás Visszafordítás

BSRIA Idő- és mozdulat tanulmány összegzés

Hagyományos csővezeték szerelési módszer összehasonlítása a Viega Megapress technológiával

A Viega piacra dobta az első Megapress rendszert, amely lehetővé tette a vastag falú acélcső préselését, így a telepítés gyors, biztonságos és egyszerű. Azóta a Viega folyamatosan fejlesztette a technológiát. A préskötések négy collos átmérőjű csövekig használhatóak - alternatívát kínálva a hegesztett, menetes és hornyos-kuplungos csatlakozásoknak.

A Megapress préskötések időmegtakarításának és telepítési sebességének bemutatásához a Viega megbízást adott a BSRIA független tesztelésére, ahol laboratóriumi körülmények között a préscsatlakozásokat összehasonlították a három alternatív csőcsatlakozási módszerrel.

A tesztelési folyamat

A BSRIA laboratóriumában ellenőrzött körülmények között végzett idő- és mozgásvizsgálat során a menetes, hornyos-kuplungos, hegesztett és Megapress préscsatlakozásokat hasonlították össze vastagfalú acélcsövek ½ ”- 4” átmérőjű telepítésénél.

 A négy telepítési módszer mindegyikét használták egy előre megtervezett, azonos csőméretekből idomokból álló rendszer összeállításához. Amely különböző méretű és átmérőjű csöveket tartalmazott. A folyamat az elejétől a végéig mérték, és magában foglalta bármely berendezés felállítását, a cső kivágását, a cső összekapcsolását és a végső összeszerelést is.

A tesztben használt négy módszer:

  • Menetes kötés – menetmetszéssel a csővezetéken, tömítés, majd menetes idomba való betekerés.
  • Hornyos-kuplungos – horony létrehozása a csővezeték mindkét végén, majd a rögzítő-tömítő kuplung felhelyezése mindkét oldalon.
  • Hegesztés - inert gáz (MIG) hegesztési eljárással a csővezetékek is idomok csatlakoztatásához.
  • Préskötés - a Viega Megapress csatlakozók és a Viega Pressgun 5 eszköz és adapterek segítségével.

Az eredmények

Az összeszerelés befejezése után az egyes módszereket, az egyes csőméretekhez tartozó időket, és a folyamat szakaszait összeállítottuk. Az alábbiakban bemutatjuk az összeszerelés befejezéséhez szükséges idő összesítését. A hegesztési módszer esetében a teljes összeszerelési idő szám tartalmazza a hegesztést és a végső összeszerelést is.

Módszer

Csővágások száma

Csővágási idő (perc)

Menetmetszés/ horonykészítés ideje (perc)

A gép üzemidő (perc)

Összeszerelési idő összesen (perc)

Összesen (perc)

Menetes

116

78

166

15

738

997

Hornyos-kuplungos

100*

73

20

13

504**

610

Hegesztés

116

78

-

-

1721

1799

Megapress

116

78

-

8

312

398

Megjegyzés:

* A ½ hüvelykes horonyos-kuplungok nem állnak rendelkezésre, így ez nem tartalmazza.

** Ez a teljes idő 44 perc és 9 másodperc becsült időt tartalmazott a hiányzó szerelvények összeállításához.

Órák és percek tekintetében ez:

Megapress - 6 óra 38 perc

Hornyos-kuplung - 10 óra 10 perc

Menetes kötés - 16 óra 37 perc

Hegesztés - 29 óra 59 perc

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a gyakorlatban a Megapress a következőket nyújtja:

78% időmegtakarítás a hegesztéshez képest.

60% időmegtakarítás a menetes kötéshez képest.

35% időmegtakarítás a hornyos-kuplungos technikához képest.  

Ennek a megtakarításnak egy része a Megapress egyszerű és gyors összeszerelési folyamatának köszönhető. A szerelőknek egyszerűen le kell vágniuk a csövet a méretre, sorjázni kell a vágott felületet, rácsúsztatni a présszerelvényt a csőre és összepréselni a csatlakozást. A Megapress emellett feleslegessé teszi az időigényes folyamatokat, például menetek vagy hornyok készítése a cső egyes szakaszain. A menetes kötés esetében ez a teljes idő csaknem ötödét (18%) teszi ki, ha a menetmetsző gép felállításához szükséges idővel kombináljuk.

Míg a hegesztés elkerüli ezt a további csőmódosítási lépést, maga a hegesztési folyamat sokkal időigényesebb.

Például még ezen a viszonylag kis léptékű telepítésen is a hegesztés további 23 órát vett igénybe a Megapresshez képest.

A préskötések előnyei

A sebesség és az egyszerűség mellett a préscsatlakozásoknak további előnyei vannak a telepítő számára. A Megapress javított biztonságot kínál, különösen a hegesztéshez képest

nem igényel tűzveszélyes munkavégzést, vagy a telepítést végzőt nem teszi ki hegesztési füstnek vagy vegyi anyagoknak. Ez kiküszöböli a sérülések és a balesetek kockázatát, valamint csökkenti a helyszíni egészségügyi és biztonsági óvintézkedéseket. Ez különösen igaz most, amikor a hegesztési füstöket a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) emberi rákkeltő anyagnak minősítette, és hogy az Egészségügyi és Biztonsági Igazgatóság (HSE) frissítette a biztonságos munkavégzésre vonatkozó irányelveit.

Honlapunk sütiket használ ahhoz, hogy a használatot a lehető legkényelmesebbé tegye, a honlapot fejlessze és statisztikai adatokhoz jusson. A sütiket nem használjuk fel felhasználói profilok létrehozásához. További információkat Adatvédelmi nyilatkozatunkban találhat.