Profipress

Általános rész

Profipress

Présidomrendszer vörösrézből, vörösöntvényből vagy szilíciumbronzból* készült présidomokkal a DVGW W 534 számú munkalap szerint bevizsgálva, DVGW vizsgálati jellel és a DIN EN 1057 szabvány és a DVGW W 392 számú munkalap szerinti vörösréz csövekkel. DIN 1988 szabvány szerinti ivóvízvezeték szerelésekhez alkalmas. Elosztó és felszálló vezetékek alaktartó, vakolat elé vagy vakolat alá történő szereléséhez a Viega rendszerkombináción belül.

Présidomok

Minden méret SC‑Contur-ral (biztonsági kontúrral) rendelkezik – a szereléskor véletlenül nem összepréselt kötések láthatóvá válnak a rendszer feltöltésekor. Az SC‑Contur (biztonsági kontúr) tanúsítvánnyal rendelkezik, és kielégíti a DVGW W 534 munkalap kényszer-​tömítetlenséggel rendelkező idomokról szóló 12.14 pontjának követelményeit.
Vízzel végzett tömörség-​ellenőrzésnél a Viega a 0,1 MPa–0,65 MPa nyomástartományban, préslevegővel vagy inert gázokkal végzett száraz tömörség-​ellenőrzésnél pedig a 22 hPa–0,3 MPa nyomástartományban garantálja a nem összepréselt kötések felismerését.

Jelölés
Zöld pont a préscsatlakozáson

Tömítőelemek
EPDM, fekete (etilén-​propilén-​dién-​kaucsuk); 110 °C-ig; szénhidrogénes oldószerekkel, klórozott szénhidrogénekkel, terpentinnel, benzinnel szemben nem ellenálló

Présidomok anyaga
Vörösréz, vörösöntvény: CC 499K
Szilíciumbronz*: CC 246E / CuSi4Zn9MnP
(mindkettő UBA lista szerint, 2017. márc. 15.)

Méretek
Standard méretek: d 12; 15; 18; 22; 28; 35; 42; 54
XL-​méretek: d 64,0‑108,0
Présidomok menetes csatlakozással: d 12–54; 64,0–108,0

Alkalmazási területek
Ivóvíz
Fűtés/fűtőtest-​csatlakozás
Csapadékvíz
Préslevegő, inert gázok
Hűtés rendszerek
Ipar
Berendezés-építés

Különleges alkalmazások
EPDM tömítőelemmel, gyárilag
  • Helyhez kötött sprinkler tűzoltó rendszerek – VdS G 4980009 tanúsítvánnyal NA20–NA50 méretekhez, DIN EN 1057 szerinti R290-es (kemény) vörösréz csövekkel
  • Síkcsöves napkollektoros rendszerek
FKM tömítőelemmel (tartozék)
  • Sík-/vákuumcsöves kollektorokkal készült napkollektoros rendszerek
  • Távhőszolgáltatási- és alacsony nyomású gőzrendszerek

Az említett alkalmazási területektől eltérő használatot az anyagokra vonatkozóan egyeztetni kell a Viega Service Centerrel.

Üzemi feltételek
Ivóvíz-​szerelés
  • Üzemi hőmérséklet max. 8°C
  • Üzemi nyomás max 1,6 MPa
Fűtésszerelés
  • Üzemi hőmérséklet max. 110 °C
  • Üzemi nyomás max 1,6 MPa

Megjegyzés
A folyásirányt figyelembe kell venni!
Vörösrézből készült alkatrészeket nem szabad horganyzott, vasanyagokból készült alkatrészek elé beépíteni.

Megjegyzés – alkalmazás korlátozása ivóvíznél
Vörösrézből készült csöveket és idomokat csak az Ivóvízrendelet szerinti rézion határérték túllépésének veszélye nélkül szabad használni, ha a pH-érték ≥ 7,4, vagy pedig ha pH = 7,0–7,4 értékek esetén a szerves szenet tartalmazó anyagok összes mennyisége nem lépi túl a TOC 1,5 mg/l értéket!

Megjegyzés - DIN 50930‑6 szerinti belül horganyzott vörösréz csővezetékekhez
Belül horganyzott vörösréz csövek az Ivóvízrendelet szerint minden ivóvizes rendszerben összeépíthetők nem horganyzott vörösréz idomokkal. Ebben az esetben a rézionok kioldódásából adódó határérték túllépés veszélye a nem horganyzott idomok viszonylag kis felületei miatt elhanyagolható!

További információkat a réz anyagok korróziós veszélyeiről az MSZ EN 12502‑2 szabványban talál. Egyedi esetekben forduljon műszaki kollégáinkhoz: info@viega.hu.

Megjegyzés – alkalmazás korlátozása fűtési rendszereknél
A VDI 2035 és a DIN EN 12828 előírásait figyelembe kell venni!

Engedélyek
Profipress (d12‑54)
  • DVGW reg. sz. DW-8511BQ0586
Profipress XL (d64)
  • DVGW reg. sz. DW-8511BQ0586

Présszerszámok használata
A Viega présidom-​rendszerek működési biztonsága elsősorban az alkalmazott présgépek és présszerszámok kifogástalan állapotától függ. Ezért a préskötések elkészítéséhez a Viega présszerszámok használatát és azoknak rendszeres, a kijelölt szervizek általi ellenőrzését javasoljuk.

Műszaki adatok
A présidomokat és az alkatrészeket folyamatosan optimalizáljuk. Szükség esetén az aktuális Z- és beépítési méretek a Viega honlapjáról letölthetők: www.viega.hu

Az Easytop szerelvényekkel együtt történő használathoz való tartozékokat lásd a Rendszerszerelvények termékeknél.
*) Anyagváltás a jelenlegi termelésátállás következtében vörösöntvényről a Viega számára világszerte egységes szilíciumbronz ötvözetre
Több mutatása
Profipress