Prestabo

Általános rész

Prestabo

Présidomrendszer 1.0308 (E235) anyagszámú, DIN EN 10305‑3 szerinti ötvözetlen acélból készült présidomokkal és csövekkel, kívül galvanikusan horganyzott, horganyréteg-​vastagság 8–15 µm (kék kromátozott).

Présidomok
Minden méret SC‑Contur-ral (biztonsági kontúrral) rendelkezik – a szereléskor véletlenül nem összepréselt kötések láthatóvá válnak a rendszer feltöltésekor. Az SC‑Contur (biztonsági kontúr) tanúsítvánnyal rendelkezik, és kielégíti a DVGW W 534 munkalap kényszer-​tömítetlenséggel rendelkező idomokról szóló 12.14 pontjának követelményeit.
Vízzel végzett tömörség-​ellenőrzésnél a Viega a 0,1 MPa–0,65 MPa nyomástartományban, préslevegővel vagy inert gázokkal végzett száraz tömörség-​ellenőrzésnél pedig a 22 hPa–0,3 MPa nyomástartományban garantálja a nem összepréselt kötések felismerését.

Jelölés
Piros szimbólum (a Sanpress Inox (nemesacél) termékekkel való összecserélés elkerüléséhez) »Ivóvízvezeték szerelésekhez nem alkalmas«
Tömítőelemek
EPDM

Méretek
Standard méretek: d 12; 15; 18; 22; 28; 35; 42; 54
XL-​méretek: 64,0; 76,1; 88,9; 108,0

Prestabo rendszercső-változatok
 • Rendszercső ötvözetlen acélból, anyagszám 1.0308 (E235), a DIN EN 10305‑3 szerint kívül galvanikusan horganyzott.
 • Rendszercső ötvözetlen acélból, anyagszám 1.0308 (E235), a DIN EN 10305‑3 szerint kívülről galvanikusan horganyzott, polipropilénből (PP) készült műanyag bevonattal, fehér (RAL 9001) színben.
 • Rendszercső ötvözetlen acélból, anyagszám 1.0215 (E220), a DIN EN 10305‑3 szerint belül és kívül szendzimir-​horganyzott.

Alkalmazási területek
Fűtési rendszerek
Ipari rendszerek
Sprinkler rendszerek (szendzimir-​horganyzott cső)
Préslevegő-rendszerek (szendzimir-​horganyzott cső)
Napkollektoros rendszerek síkcsöves kollektorokkal
Napkollektoros rendszerek vákuumcsöves kollektorokkal (csak FKM-​tömítőelemmel)
Hűtővíz vezetékek

Az említett alkalmazási területektől eltérő használatot az anyagokra vonatkozóan egyeztetni kell a Viega Service Centerrel.

Üzemi feltételek EPDM-​tömítőelemmel
 • Üzemi hőmérséklet max. 110 °C
 • Üzemi nyomás max. 1,6 MPa (PN 16)

Megjegyzés – alkalmazás korlátozása fűtési rendszereknél
A VDI 2035 és a DIN EN 12828 előírásait figyelembe kell venni!

Présszerszámok használata
A Viega présidom-​rendszerek működési biztonsága elsősorban az alkalmazott présgépek és présszerszámok kifogástalan állapotától függ. Ezért a préskötések elkészítéséhez a Viega présszerszámok használatát és azoknak rendszeres, a kijelölt szervizek általi ellenőrzését javasoljuk.

Műszaki adatok
A présidomokat és az alkatrészeket folyamatosan optimalizáljuk. Szükség esetén az aktuális Z- és beépítési méretek a Viega honlapjáról letölthetők: www.viega.hu

Tárolás és szállítás
Annak érdekében, hogy a Prestabo acélcsövek minőségét biztosítani tudjuk, a szállitásnál és tárolásnál az alábbi pontokat kell figyelembe venni:
 • A csomagoló és védőfóliát (csak a PP-​bevonatos csöveknél) csak közvetlenül a felhasználás előtt szabad eltávolítani.
 • A csövek végeit leszállításkor védőkupakoknak kell lezárniuk.
 • A csöveket ne tárolja közvetlenül az aljzatbetonon.
 • Ne ragasszon védőfóliát vagy műanyagot a csövek felületére.
 • A ki- és berakodásnál ne húzza az acélcsöveket a rakfelület élein keresztül.

Védelem külső korrozió ellen
A Prestabo csöveket és idomokat kívül horganyzás védi. Nedvességgel (kondenzvízzel, építési fázis közbeni csapadékkal, vakoló vagy fröccsenő vízzel stb.) vagy korrozív hatású építőanyagokkal (glettelő masszákkal, kiegyenlítő esztrichekkel stb.) való érintkezés esetén azonban ez a horganyréteg nem képes tartós védelmet nyújtani a külső korrózió ellen. A következő óvintézkedéseket javasoljuk:
 • Zárt cellás hőszigetelő tömlők használata minden illesztési és vágási él megfelelő ragasztással történő letömítésével.
 • A lefektetett csövek nedvesség elleni védelme a padlófelépítésben alkalmazott elválasztó fóliákkal.
 • A csővezetékek lefektetése a nedvesség által veszélyeztetett területeken kívül.
 • A padlózat gyakori vízzel és/vagy tisztító-/​fertőtlenítőszerekkel történő tisztítása esetén (pl. öregek otthonában, kórházakban) kerülendőek a padlóból kivezetett fűtőtest-​csatlakozások; a fali csatlakozások megkönnyítik a takarítási munkákat és kizárják a további korróziós kockázatokat.
 • Padlóból kivezetett fűtőtest-​csatlakozások esetén gondoskodni kell a szakszerű korrózióvédelemről és a fugák szakszerű lezárásáról. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy felmosóvíz hatol be, átnedvesíti a hőszigetelést és emiatt korróziós kockázatot jelent.

Ha az előzőekben példaként említett intézkedésekkel nem biztosítható a nedvesség elleni tartós védelem vagy különleges követelményeket támasztó, pl. hűtőkörökben lévő alkalmazási területekről van szó, akkor olyan hézagmentes, külső korrózióvédelmet kell felvinni, ami biztonságosan megakadályozza a lehetséges korróziós hatásokat.

További részletes információk és alkalmazási példák az alkalmazástechnikai kézikönyvben és az interneten találhatók.
Több mutatása
Prestabo