Visszafordítás Visszafordítás

Prestabo

Általános rész

Áramlásoptimalizált présidomrendszer ötvözetlen, 1.0308 anyagszámú acélból készült présidomokkal. Kívül galvanikusan horganyzott (kék kromátozott). A présidomok a tömítőelem védelme érdekében hengeres csőbevezető toldattal vannak ellátva. A présidomok d64,0 mérettől nemesacél vágógyűrűvel rendelkeznek a kötés mechanikus terhelhetőségének biztosításához. A csővégek védelem céljából dugókkal vannak lezárva. A préselés a tömítőelem előtt és mögött is megtörténik (kettős préselés). Felszállóvezetékek és szinti leágazások vakolat elé és alá történő szereléséhez alkalmas.

Rendszercső 1.0308 (E235) anyagszámú ötvözetlen acélból
Kívül galvanikusan horganyzott (kék kromátozott).
Fűtő-, szolár- és hűtőrendszerekhez alkalmas.

 • Több mutatása
  PP-​bevonatos rendszercső 1.0308 (E235) anyagszámú ötvözetlen acélból
  Kívül galvanikusan horganyzott (kék kromátozott).
  Kívül polipropilénből (PP) készült műanyag bevonattal, fehér színben (RAL 9001).
  Fűtő-, szolár- és hűtőrendszerekhez alkalmas.

  Rendszercső 1.0215 (E220) anyagszámú ötvözetlen acélból
  Kívül és belül sendzimir horganyzott.
  Sprinklerberendezésekhez és sűrített levegős rendszerekhez alkalmas.

  Jelölés
  Gyártó, csőátmérő, gyártási azonosító, piros pont a présvégen, »Ivóvízvezeték-​szerelésekhez nem engedélyezett« szimbólum, piros vonal a csöveken, piros csődugó, fehér csődugó (sendzimir horganyzott), narancssárga lehúzható matrica préselésjelzőként d64,0-től


  Prestabo  Présidomok SC‑Contur-ral (biztonsági kontúr)
  A szereléskor véletlenül préselés nélkül maradt kötések azonnal láthatóvá válnak a tömörség-​ellenőrzés során.
  A Viega a préselés nélkül maradt kötések felismerését a következő nyomástartományokban biztosítja:
  min. víznyomás: 0,1 MPa / 1 bar / 14,5 PSI
  max. víznyomás: 0,65 MPa / 6,5 bar / 94,3 PSI
  min. levegőnyomás: 22 hPa / 22 mbar / 0,3 PSI
  max. levegőnyomás: 0,3 MPa / 3 bar / 43,5 PSI

  Tömítőelemek
  EPDM (etilén-​propilén-​dién-​kaucsuk), fekete, előszerelt

  Méretek
  d12–108,0, méretek a nemzeti szabályzatoknak megfelelően

  Szerszámok
  A Viega présidomrendszerek működési biztonsága elsősorban az alkalmazott présszerszámok kifogástalan állapotától függ. Ezért a préskötések elkészítéséhez a Viega présszerszámok használatát javasoljuk. A Viega présszerszámokat meghatalmazott szervizcégnek rendszeresen karban kell tartania.

  Alkalmazási területek
  Zárt hűtési és fűtési rendszerek
  Ipari rendszerek
  Sprinklerberendezések (sendzimir horganyzott cső)
  Sűrített levegős rendszerek (sendzimir horganyzott cső)
  Síkkollektoros szolárrendszerek
  Szolárrendszerek vákuumcsöves kollektorokkal (csak FKM tömítőelemmel)

  Megjegyzés
  A rendszer itt ismertetett alkalmazási területektől, ill. közegektől eltérő használatát egyeztetni kell a Viega-​val! Az alkalmazásokkal, korlátozásokkal, valamint a nemzeti szabványokkal és irányelvekkel kapcsolatos részletes információk a kinyomtatott vagy a Viega weboldalán megtalálható termékinformációkban találhatók.

  Megjegyzés - szabványok és engedélyek
  Présidomrendszer MSZ EN 10305‑3 szerinti présidomokkal és csövekkel.
  Fűtési rendszerekben történő használat esetén figyelembe kell venni a VDI 2035 irányelvet és a MSZ EN 12828 szabványt.

  Üzemi feltételek EPDM tömítőelemmel
  Üzemi hőmérséklet max. 110 ° C / 230 °F
  Üzemi nyomás max. 1,6 MPa (PN16) / 16 bar / 232 PSI

  Idomok anyaga
  1.0308-as acél

  Megjegyzés - raktározás és szállítás
  A Prestabo csövek kifogástalan minőségének biztosításához a szállítás és tárolás során figyelembe kell venni a következő pontokat:
  A csomagoló- és védőfóliát (csak a PP-​bevonatos csöveknél) csak közvetlenül az alkalmazás előtt szabad eltávolítani.
  A csövek végeit szállításkor a védőkupakok kell hogy lezárják.
  A csöveket ne tárolja közvetlenül az aljzatbetonon.
  Ne ragasszon védőfóliát vagy műanyagot a csövek felületére.
  A ki- és berakodásnál ne húzza a csöveket a rakfelület élein keresztül.

  Megjegyzés - külső korrózió elleni védelem
  A Prestabo csöveket és présidomokat külsőleg horganyzás védi.
  Nedvességgel (kondenzvízzel, építési fázis közbeni csapadékkal, vakoló- vagy fröccsenő vízzel stb.) vagy korrozív hatású építőanyagokkal (glettelő masszákkal, kiegyenlítő esztrichekkel stb.) való érintkezés esetén azonban ez a horganyréteg nem képes tartós védelmet nyújtani a külső korrózió ellen. A következő óvintézkedéseket javasoljuk:
  Zárt cellás hőszigetelés használata minden illesztési és vágási él megfelelő ragasztással történő letömítésével.
  A lefektetett csövek nedvesség elleni védelme a padlófelépítésben alkalmazott elválasztó fóliákkal.
  Csővezetékek fektetése a nedvesség által veszélyeztetett területeken kívül.
  A padlózat gyakori vízzel és/vagy tisztító-/​fertőtlenítőszerekkel történő tisztítása esetén (pl. öregek otthonában, gondozóintézetekben, kórházakban) kerülendőek a padlóból kivezetett fűtőtest-​csatlakozások; a fali csatlakozások megkönnyítik a takarítási munkákat, és kizárják a további korróziós kockázatokat.
  Padlóból kivezetett fűtőtest-​csatlakozások esetén gondoskodni kell a szakszerű korrózióvédelemről és a fugák szakszerű lezárásáról. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy felmosóvíz hatol be, átnedvesíti a hőszigetelést és emiatt korróziós kockázatot jelent.
  Ha az előzőekben példaként említett intézkedésekkel nem biztosítható a nedvesség elleni tartós védelem, vagy különleges követelményeket támasztó, pl. hűtőkörökben lévő alkalmazási területekről van szó, akkor olyan hézagmentes, külső korrózióvédelmet kell felvinni, ami biztonságosan megakadályozza a lehetséges korróziós hatásokat.

  Nyomásesés-​számoló
  Webes alkalmazás csővezeték-átmérők egyszerű és gyors meghatározásához ivóvíz-, fűtő- és gázvezetékekhez a hozzájuk tartozó nyomásveszteségi táblázattal a teljes rendszerre.

  A változtatások és eltérések jogát fenntartjuk!
  Az aktuális befoglaló és beépítési méretek, valamint további műszaki adatok a Viega honlapján találhatók, és vásárlás előtt, ill. a tervezésnél, kivitelezésnél és használatkor ellenőrizendők. Termékeinket folyamatosan optimalizáljuk.

  Ez a termékleírás fontos információkat tartalmaz a termék, ill. rendszer kiválasztásához, a szereléshez és az üzembe helyezéshez, valamint a rendeltetésszerű használathoz, és amennyiben szükséges, a karbantartáshoz. Ezek, a termékekkel, azok tulajdonságaival és al­kal­ma­zás­tech­ni­ká­i­val kapcsolatos információk a jelenleg hatályos európai (pl. EN) és/vagy németországi (pl. DIN/DVGW) szabványokon alapulnak. A szöveg némely része az európai/németországi műszaki előírásokra utalhat. Egyéb országok számára, amennyiben ott megfelelő nemzeti követelmények nem érhetők el, ezeknek ajánlásként kell szolgálnia. Az ide vonatkozó nemzeti törvények, normák, előírások, szabványok, valamint egyéb műszaki előírások a jelen termékismertetőben lévő németországi/európai irányelvekkel szemben előnyben részesítendők: az itt ismertetett információk nem kötelező jellegűek más országok és régiók számára és csak támpontként szolgálnak.

Honlapunk sütiket használ ahhoz, hogy a használatot a lehető legkényelmesebbé tegye, a honlapot fejlessze és statisztikai adatokhoz jusson. A sütiket nem használjuk fel felhasználói profilok létrehozásához. További információkat Adatvédelmi nyilatkozatunkban találhat.