Préselés forrasztás helyett
Préselés forrasztás helyett

„A préskötés-technika sokkal biztonságosabb és gazdaságosabb, mint a forrasztás!“

 

A Viega préskötés-technikája tökéletes alternatívát jelent a csővezetékek forrasztásával szemben. A préskötés-technikát már több millió alkalommal használták világszerte. Nem csak a vízellátó- és fűtési rendszerekben alkalmazzák a préstechnikát, hanem ipari berendezésekben, például sűrített levegőnél, hűtővíznél vagy a különböző eljárásokban alkalmazott közegeknél is. Az okok igazán meggyőzőek: biztonság és gazdaságosság. A préskötés-technika területén világelső Viega ezért indított el egy olyan, nagy nemzetközi információs kampányt, aminek az a célja, hogy elsősorban a kivitelezők közelebbről megismerhessék ezeket az előnyöket. A különböző préskötések olyan, külön kiválasztott alkalmazásokban kerülnek bemutatásra, amelyeket a Viega a legkülönbözőbb közegekhez kínál.

A préskötés-technika több mint 20 évvel ezelőtt a Profipress rézcsőrendszerrel vált sorozatgyártásra éretté a Viega cégnél. Azóta már világszerte több millió esetben bevált a magán, a kisipari és az ipari területeken használt rendszerekben egyaránt. Ennek mindenekelőtt két fő oka volt. Az egyik a gyors szerelés, hiszen a forrasztáshoz képest - a csőátmérőtől függően - 30-50 százalék szerelési idő is megtakarítható. A másik pedig a feldolgozásnál jelentkező nagyobb biztonság, mert már nem kell nyílt lánggal dolgozni. Ehhez még hozzájön a Viega présfittingek SC-Contur-ja (biztonsági kontúr), ami „beépített biztonságként” jelentkezik. Az össze nem préselt kötések már a rendszer feltöltésekor garantáltan láthatóan jelentkeznek. A pl. sűrített levegővel elvégzett, „száraz” tömörségvizsgálatnál a 110 mbar és 3 bar közötti vizsgálati tartományban fellépő egyértelmű nyomásesés és „sziszegés” azonnal megmutatja az esetleg össze nem préselt kötéseket.

 

„Nézze meg pontosan, és kalkuláljon!“

 

A feldolgozási előnyök és a nagyobb gazdaságosság miatt már messze Európa határain túl is használják a préskötés-technikát. Időközben az USA-ban, Dél-Afrikában vagy Ausztráliában éppúgy használják a kivitelezők, mint Oroszországban vagy Japánban. „Ennek ellenére még mindig túl sok szerelő megy el azok mellett a lehetőségek mellett, amelyeket a préskötés-technikával készülő csővezetékrendszerek nyitnak meg a piacon. Ezért indít most a Viega országhatárokon túlnyúló kampányt ebben a témában, és ismerteti meg a gyakorlati eredmények alapján a préskötés-technika legfontosabb előnyeit a gyakorló szakemberekkel” mondja Juhász László, a Viega magyarországi leányvállalatának vezetője.

 

Egy, filmben látható gyakorlati összehasonlítás az Interneten segíti a felvilágosítást. Egy adott, jellegzetes feldolgozási helyzet alapján a préselési, ill. a forrasztási folyamat időtartama kerül összehasonlításra. Az összehasonlítás minden fontos tényezőre kiterjed: a tulajdonképpeni préselés vagy forrasztás idejére éppúgy, mint a cső előkészítésére vagy a gázpalackok szállítására.
Csak ez teszi valóban egyértelművé az adott kötési technika költségeit, és mutatja meg, hogy az idomok vagy a szerszám árának összehasonlítása egymagában nem elegendő ahhoz, hogy a préskötés-technika gazdaságossága megítélhető legyen.

 

A Viega préskötés-technika

 

A Viega préskötés-technikával készülő csővezeték-rendszereket kínál fűtés- és szaniter-szereléshez, valamint számos ipari alkalmazáshoz. A rendszer egyik különlegessége a préscsatlakozó szerkezete. Az adott anyagtól és rendszertől függetlenül Ön rendelkezik egy SC-Contur-ral (biztonsági kontúr), azaz látható vizsgálati biztonsággal. Préseletlen állapotban már a rendszer feltöltésekor egyértelműen látható módon víz lép ki ezen a helyen; a „száraz” tömörségvizsgálatnál pedig (vizsgálati tartomány: 110 mbar – 3 bar) egyértelmű nyomásesés lép fel.

 

Ennek a Viega préscsatlakozónak egyik páratlan tulajdonsága ezenkívül a tömítőgyűrű előtti és utáni kettős kényszerpréseléses, a hengeres csőbevezető. A hengeres csőbevezető a tömítőelem sérülését is megakadályozza a cső kényszerített centrikus bevezetésekor.

 

Az összepréselés minden Viega csővezeték-rendszernél mindig ugyanazokkal a présszerszámokkal végezhető el. Csak a préspofákat kell az adott rendszernek megfelelően kiválasztani. Így a mindennapi munkához mind hálózathoz kötött présszerszámok, mind pedig különösen kompakt, akkumulátoros kivitelek, például a Picco préspisztoly, is rendelkezésre állnak.

 

A különösen nehezen elérhető préskötések a csuklós behúzópofákkal készíthetők el. Ilyenkor a 180°-kal elfordítható présszerszám csaknem minden tetszőleges szögben használható.

 

Ezeknek a feldolgozási előnyöknek a következetes kihasználása érdekében a Viega minden csővezetékrendszerhez átfogó rendszerkomponens-programot is kifejlesztett. Ide tartoznak például a falikorongok vagy a más csőrendszerekre átvezető átmeneti idomok, valamint a karimás átmenők, fűtőtest-csatlakozók vagy a kompenzátorok. A következő elemek szintén szállíthatók présvéggel: főelzáró és ferdeülésű szelepek, golyós- és szivattyúcsapok, valamint vakolat alatti elzáró szerelvények.

Préstechnika
Préstechnika
Préselés forrasztás helyett
Préselés forrasztás helyett
Présgyűrű
Présgyűrű