Felülettemperálás – Az előnyök egy pillantásra
Felülettemperálás – Az előnyök egy pillantásra

Egyre erősebb az igény a kellemes temperálásra, ami egész évben gondoskodik a kényelemről. A Viega Fonterra épp ennek az igénynek a kielégítésére lett kifejlesztve és megfelel minden kritériumnak, amitől az otthonok kellemesebbé válnak. És ebben még messze nem merültek ki a felülettemperálás előnyei.
Energiamegtakarítási potenciálok

Míg a hagyományos radiátorok esetében 22 fok szükséges annak eléréséhez, hogy kellemesnek érezzük a helyiség klímáját, a felületfűtési és -hűtési rendszerek esetében ez már 20 fokos szobahőmérséklet mellett is elérhető. Ezzel akár tizenkét százalék fűtési költség is megtakarítható, mivel a rendszerek alacsony hőmérsékletű tartományban dolgoznak. Mindezt egy hőszivattyúval kombinálva messzemenően függetlenné lehet válni az energiaárak növekedésétől. Egy víz/víz üzemű hőszivattyú esetében talajvíz alkalmazásával ezenkívül a hűtési funkció is ingyenesen használható.

Higiéniai normák

A felületfűtések az alacsony üzemi hőmérsékletükkel majdnem tisztán sugárzó fűtések, és mindig viszonylag közel vannak a szobahőmérséklethez. Ez automatikusan javítja a higiéniai körülményeket. Az enyhén temperált felület nem okoz jelentős konvekciót, mivel a hagyományos fűtőtestekkel ellentétben az alacsony hőmérsékleti különbségek révén nincsen légkeringetés. Így nem keveredik fel a por. Ráadásul a fal- és a padlófűtés ideális kombinációja révén ritkán alakulnak ki nedves sarkok a helyiségben.
Felülethűtés

Ugyanazok a rendszerek, amelyek a fűtési időszakban kiváló kényelmet nyújtanak, nyáron hűtésre használhatók. A felületfűtési funkció hűtésre való átállításához a meglévő csővezetékrendszerbe hideg vizet kell vezetni. A felülethűtés jóval hatékonyabb a klímaberendezésnél, főként hőszivattyúval vagy kútberendezéssel együtt használva. A Fonterra szabályozó egységek emellett optimális klímát biztosítanak a helyiségben és megakadályozzák a páralecsapódást. További előny a zajtalan üzem és a maximális kényelem, mivel nem keletkezik huzat.
Alkotói szabadság

A felülettemperálási rendszerek szemmel nem láthatók. Ez lehetővé teszi a helyiség optimális használatát, mivel a fűtőtestek már nem foglalnak helyet, a helyiségek pedig egyedileg kialakíthatók.
A felülettemperálás kellemes klímát eredményez
A felülettemperálás kellemes klímát eredményez
Hőeloszlás egy padlófűtés esetében
Hőeloszlás egy padlófűtés esetében
Hőmérsékleteloszlás hagyományos radiátoros fűtésnél
Hőmérsékleteloszlás hagyományos radiátoros fűtésnél