Röthenbach an der Pegnitz, lakóövezet
Röthenbach an der Pegnitz, lakóövezet

Röthenbach an der Pegnitz 2006 májusában. Az eget felhők borítják, szemerkél az eső, a hőmérséklet 10 fok alatti. A lakóövezetben a Steinbergstraße 15. alatt ezen a napon cserélik a közműcsatlakozásokat, az időjárásra ugyanis nem lehet tekintettel lenni.

Tulajdonképpen teljesen szokványos munkáról, mindennapos ügyről lenne szó. Azonban a kellemetlen időjárást az is tetézi, hogy a 30-as évekből származó szürkeöntvény ellátóvezetékek átmérője 175 mm, ami ma már nem használatos.

 

Egy pontosan illesztett tartókengyellel Röthenbachban olyan szerelési változat premierére kerülhetett sor, melyet a schweinfurti szolgáltatási területen már jó ideje sikerrel használnak: A csőárok munkaigényes vízszigetelése és a ház bekötővezetékeinek komplett víztelenítése helyett a Viega Geopress rendszerével készítették el a ház közműcsatlakozásait. A fűtőszálas hegesztéssel szemben a csőkötéseket „hidegen” préselik, így a munka elvégzése szempontjából nincs jelentősége a csővezetékben maradt víznek, a kedvezőtlen időjárásnak vagy 5 fok alatti hőmérsékletnek, illetve a lehűlési időknek.

 

Ezenkívül az ellátóvezeték átmérője sem játszik többé szerepet. A Geopress program tavaly piacra dobott megfúró szerelvénye hat különböző tartókengyellel szállítható, így akár a röthenbachi szokatlan, 175-ös mérethez is megfelelő kivitelt lehetett alkalmazni.

 

A Geopress rendszer alkalmazásával jelentősen csökkent az egy közműcsatlakozásra jutó időszükséglet. A préselt kötéses technika nemcsak olyankor lényegesen gazdaságosabb a fűtőszálas hegesztésnél, ahol nedvességgel kell számolni.

 

Integrált Viega rendszerek:

  • Geopress